Kuntavaaleissa kannattaa lähteä ehdolle, jos tuntee paloa yhteisiin asioihiin vaikuttamiseen. Kunnanvaltuutettuna ja/tai lautakunnan jäsenenä on mukana päättämässä jokaisen kuntalaisen arkeen vaikuttavista asioista. Kaavoituksesta, liikenteestä, kouluista, varhaiskasvatuksesta, terveyspalveluista, virkistysalueista, harrastuspaikoista, kuntaveroista, listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Mielestäni tärkeimmät kunnassa päätettävät asiat ovat kuntastrategia ja vuosittain päätettävä talousarvio. Niissä luodaan raamit ja tavoitteet sekä annetaan resurssit toteuttaa näitä tavoitteita. Näissä päätöksissä kuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt asettavat sen suunnan, johon kuntaa toivotaan kehittävän. Kaikki muu sen jälkeen on enemmän tai vähemmän näihin pohjautuvaa.

Kuntavaaliehdokkaaksi ei ole osaamis- tai koulutusvaatimuksia. Jokainen kuntalainen on kunnan asioiden asiantuntija ja voi tuoda oman näkemyksensä päätöksentekoon. Valmistelevat viranhaltijat ovat alansa ammattilaisia, joten luottamushenkilön ei tarvitse olla. Tarvitaan innokkuutta ja halua perehtyä uusiin asioihin, kyvykkyyttä kuunnella ja tehdä yhteistyötä sekä oman että muiden ryhmien kanssa, vähän rohkeutta asettua julkiseen tehtävään ja jonkin verran aikaa.

Itse kiinnostuin kunnan asioista ja päätöksenteosta keväällä 2015 erityisesti varhaiskasvatuksen osalta. Lähipäiväkodissa oli tarjolla todella vähän paikkoja ja monet perheet joutuivat viemään lapsen varhaiskasvatukseen jonnekin kauemmas. Muiden vanhempien kanssa laadimme addresseja, olimme yhteyksissä sekä viranhaltijoihin että luottamushenkilöihin, jopa Aluehallintovirastoon yhdessä asiassa. Koin vaikuttamisen mielekkääksi itselleni. Harkitsin jo kuntavaaliehdokkuutta ja kun syksyllä 2016 ystäväni tätä vielä mulle vinkkasi ja tiesin myös asuinalueeni lähelle tulevan osayleiskaavan olevan valmistelussa, päätin lähteä ehdokkaaksi ja tulinkin valituksi.

Nyt oltuani reilu 3 vuotta kuntapolitiikassa olen päättänyt lähteä ehdolle uudelleen. Koen, että minulla on vielä annettavaa yhteiseen päätöksentekoon sekä innokkuutta olla mukana. Ylenpalttinen idealismi on ehkä karissut, mutta ymmärrys mihin ja miten vaikuttaa kasvanut. Päättäjiksi tarvitaan monipuolisesti erilaisia ihmisiä ja ruuhkavuosissa elävät uraäidit tulee olla myös edustettuina.

Maantieteellisesti pienessä mutta Tampereen kyljessä kasvavassa kunnassa luontoarvoista tulee muistuttaa. Päätöksenteossa kaivataan ihmisiä, jotka perehtyvät päätösmateriaaleihin ja pohtivat päätösten vaikutuksia laajemmin kuin oman kokemuspiirinsä kautta. Kuntatalouden realiteetit täytyy huomioida, mutta muistaa pitää huolta myös niistä heikommassa asemassa olevista, joiden ääni ei välttämättä päätöksenteossa kuulu. Siksi minä olen ehdolla.

Joku meidän asioistamme kunnissa päättää, jos en minä tai sinä, niin ehkä joku aivan päinvastoin ajatteleva. Siksi on tärkeää asettua ehdolle, jos koet kunnan asiat tärkeiksi.

PS. Pirkkalan Vihreiden kuntavaalityöpaja lauantaina 21.11, tule kyselemään. Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta, ota yhteyttä.