Äänestystä demokratian periaatteista: edustuksellisuutta vai vallan keskittymistä

Pirkkalan kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 25.3. lausuntoa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän perussopimuksen muutoksesta. Kuulostaa varsin kuivalta, mutta periaatteen ja demokratian kannalta varsin olennainen asia. Olennaisin muutos esityksessä on, että nykyinen seutuhallituksen jäsenten valitsemismalli halutaan muuttaa asemavaltuutukseen perustuvaan malliin. Nykyisellään seutuhallituksen jäsenten valintaa ohjaa kuntien paikkamäärät (Tampere 6, muut seutukunnat jokainen 1), tasa-arvovaatimukset ja kuntavaalien tulos. Kuntalaki lähtee siitä että myös kuntayhtymän toimielinten kokoonpano vastaa kuntavaalien tulosta (58§).

Tähän on kuitenkin poikkeus, jos kuntayhtymässä on käytössä yhden toimielimen malli, jolloin edustajat voidaan valita asemavaltuutuksen perusteella eikä vaalituloksen edustuksellisuutta tarvitse enää huomioida. Tässä tapauksessa ehdotuksena onkin, että valinta seutukuntien seutuhallituksen jäsenten osalta tapahtuisi kunnanhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajista. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että isoimpien puolueiden (joilla näitä pj-paikkoja on enemmän ja ovat vahvemmassa neuvotteluasemassa) vaikutusvalta vahvistuu ja on jopa mahdollista, että seutukunnista jokaisesta valitaan jonkun yhden puolueen edustaja kaikista. Tämä ei vastaa kuntavaalien tulosta!

Vallan keskittäminen, demokratian edustuksellisuuden ja moniäänisen keskustelun vähentäminen ei voi millään muotoa olla tarkoituksenmukaista nykyisessä maailmassa, jossa pikemminkin pitäisi ymmärtää paremmin erilaisia näkemyksiä ja pohtia asioita monipuolisesti ja luoda yhtenäisyyttä rikkomisen sijaan. Seutuhallituksessa edustetaan myös kuntaa, joten se ei ole niin vahvasti puoluepoliittinen toimielin, mutta näen tärkeäksi että sielläkin keskustelua käydään eri näkökulmista eikä ainoastaan kunta-hattu päässä. Sitä on demokratia.

Esittelytekstissä syyksi muutoksella mainitaan ”tavoitteena on vahvistaa seutuhallituksen asemaa ja toimintaa”. Kun olen nyt tämän valtuustokauden ollut Pirkkalan edustajana seutuhallituksessa, en ole nähnyt ongelmia, jotka johtuisivat jäsenten valintatavasta. Asemaa ja toimintaa voisi vahvistaa kokouskäytänteitä hiukan uudistamalla ja toisaalta vahvistamalla niitä tapoja, joilla kuntien edustajat ovat vuorovaikutuksessa seudun asioista omissa kunnissaan. Tämä ehdotettu muutos edellyttää myös yhtymäkokouksen lakkauttamista, mikä tarkoittaa lisääntyvää byroktraattista käsittelyä kuntien valtuustoille.

Tein kokouksessa seuraavan muutosesityksen, jota kannatti Keskustan Heikki Riihimäki.
”Kunnanhallitus päättää antaa lausuntonaan Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän perussopimuksen muutoksesta, että Pirkkalan kunta esittää, että seutuhallitukseen valitaan edustajia kunnanhallitustyöskentelyyn osallistuvista siten, että eri puolueiden edustajuus seutuhallituksessa säilyy.”

Äänestyksen hävisimme lukemin 9-2.
Kyseessä oli vain lausunto seutuhallitukselle. Valitettavasti en työesteen vuoksi pääse seutuhallitukseen, jossa todennäköisesti tämä muutos lähtee kuntien hyväksyttäväksi. Lopullisesti muutoksesta ja sen hyväksyttävyydestä päättävät kuntien valtuustot.